Electrical Control Systems Questions MCQs


electrical control systems Questions

Total Questions : 103

Page 1 of 6 pages
Question 1. The position and velocity errors of a type-2 system are
  1.    constant, constant
  2.    constant, infinity
  3.    zero, constant
  4.    zero, zero
Answer: Option C
Question 2. With feed back _____ reduces.
  1.    system stability
  2.    system gain
  3.    system stability and gain
  4.    none of the above
Answer: Option B
Question 3. Is a closed loop system.
  1.    Auto-pilot for an aircraft
  2.    Direct current generator
  3.    Car starter
  4.    Electric switch
Answer: Option A
Question 4. The effect of error damping is to
  1.    provide larger settling lime
  2.    delay the response
  3.    reduce steady state error
  4.    any of the above
  5.    none of the above
Answer: Option C
Question 5. The band width, in a feedback amplifier.
  1.    remains unaffected
  2.    decreases by the same amount as the gain increase
  3.    increases by the sane saaaajajt as the gain decrease
  4.    decreases by the same amount as the gain decrease
Answer: Option C
Question 6. In an open loop control system
  1.    Output is independent of control input
  2.    Output is dependent on control input
  3.    Only system parameters have effect on the control output
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 7. Due to which of the following reasons excessive bond width in control systems should be avoided ?
  1.    It leads to slow speed of response
  2.    It leads to low relative stability
  3.    Noise is proportional to band width
  4.    None of the above
Answer: Option C
Question 8. Hydraulic torque transmission system is analog of
  1.    amplidyne set
  2.    resistance-capacitance parallel circuit
  3.    motor-generator set
  4.    any of the above
Answer: Option C
Question 9. If a step function is applied to the input of a system and the output remains below a certain level for all the time, the system is
  1.    not necessarily stable
  2.    stable
  3.    unstable
  4.    always unstable
  5.    any of the above
Answer: Option A
Question 10. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop system to gain changes and load disturbances depend ?
  1.    Frequency
  2.    Loop gain
  3.    Forward gain
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 11. By which of the following the control action is determined when a man walks along a path?
  1.    Brain
  2.    Hands
  3.    Legs
  4.    Eyes
Answer: Option D
Question 12. In a control system integral error compensation _______ steady state error
  1.    increases
  2.    minimizes
  3.    does not have any effect on
  4.    any of the above
Answer: Option B
Question 13. The type-2 system has ________ at the origin.
  1.    No net pole
  2.    Net pole
  3.    Simple pole
  4.    Two poles
Answer: Option D
Question 14. Which of the following should be done to make an unstable system stable ?
  1.    The gain of the system should be decreased
  2.    The gain of the system should be increased
  3.    The number of poles to the loop transfer function should be increased
  4.    The number of zeros to the loop transfer function should be increased
Answer: Option B
Question 15. With feedback _____ increases.
  1.    system stability
  2.    sensitivity
  3.    gain
  4.    effects of disturbing signals
Answer: Option A
Question 16. Which of the following is an electromagnetically device ?
  1.    Induction relay
  2.    Thermocouple
  3.    LVDT
  4.    Any of the above
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 17. Which of the following can be measured by LVDT?
  1.    Displacement
  2.    Velocity
  3.    Acceleration
  4.    Any of the above
Answer: Option D
Question 18. Addition of zeros in transfer function causes which of the following?
  1.    Lead-compensation
  2.    Lag-compensation
  3.    Lead-lag compensation
  4.    None of the above
Answer: Option B
Question 19. The frequency and time domain are related through which of the following?
  1.    Laplace Transform and Fourier Integral
  2.    Laplace Transform
  3.    Fourier Integral
  4.    Either (B) or (C)
Answer: Option A
Question 20. In force-voltage analogy, velocity is analogous to
  1.    current
  2.    charge
  3.    inductance
  4.    capacitance
Answer: Option A

Related Topics

A C Fundamentals Circuits And Circuit TheoryA C Fundamentals Circuits And Circuit Theory McqsAlternating Current And VoltageAlternating Current And Voltage McqsAmplifiers With Negative FeedbackAmplifiers With Negative Feedback McqsAnalog ElectronicsAnalog Electronics McqsAutomatic Control SystemsAutomatic Control Systems McqsBranch Loop And Node AnalysesBranch Loop And Node Analyses McqsCapacitorsCircuit Theorems And ConversionsCircuit Theorems In Ac AnalysisCommunication SystemsCurrent ElectricityD C GeneratorsD C MotorsDigital ElectronicsEarthing Or GroundingEconomics Of Power GenerationElectric TractionElectrical CablesElectrical Control SystemsElectrical Engineering MaterialsElectrical InductorsElectrical Machine DesignElectrolysis And Storage Of BatteriesElectromagnetic Field TheoryElectromagnetic InductionElectronic Devices And CircuitsElectronics And InstrumentationElectrostaticsEnergy And PowerFet Field Effect TransistorsHeating And WeldingHybrid ParametersIndustrial DriversIntegrated CircuitsMagnetic CircuitMagnetism And ElectromagnetismMaterials And ComponentsMeasurement And InstrumentationMicroprocessorsMicrowave CommunicationModulation And DemodulationMultistage Transistor AmplifiersNetworks Analysis And SynthesisOhms LawOp AmpOscillatorsParallel CircuitsPassive FiltersPolyphase Induction MotorsPower ElectronicsPower Plant Engineering In EeRadio ReceiversRc CircuitsRectifiers And ConvertersRegulated Dc Power SupplyRl CircuitsRlc Circuits And ResonanceSatellite CommunicationSemiconductor DiodeSemiconductor TheorySeries CircuitsSeries Parallel CircuitsSilicon Controlled RectifiersSingle Phase Induction MotorsSingle Stage Transistor AmplifiersSolid State Switching CircuitsSwitchgear ProtectionsSynchronous MotorsThree Phase Systems In Power ApplicationsTime Response Of Reactive CircuitsTransformersTransistor Audio Power AmplifiersTransistorsTransmission And DistributionVoltage Current And Resistance