Economics Of Power Generation Questions MCQs


economics of power generation Questions

Total Questions : 108

Page 1 of 6 pages
Question 1. Which of the following is not a source of power ?
  1.    Thermocouple
  2.    Photovoltaic cell
  3.    Solar cell
  4.    Photoelectric cell
Answer: Option A
Question 2. Depreciation charges are high in case of
  1.    thermal plant
  2.    diesel plant
  3.    hydroelectric plant
  4.    none of the above
Answer: Option A
Question 3. _______ is invariably used as base load plant.
  1.    Diesel engine plant
  2.    Nuclear power plant
  3.    Gas turbine plant
  4.    Pumped storage plant
Answer: Option B
Question 4. An alternator coupled to a _____ runs at slow speed, as compared to as compared to others.
  1.    diesel engine
  2.    hydraulic turbine
  3.    steam turbine
  4.    gas turbine
Answer: Option B
Question 5. For a consumer the most economical power factor is generally
  1.    0.5 lagging
  2.    0.5 leading
  3.    0.95 lagging
  4.    0.95 leading
Answer: Option C
Question 6. A pilot exciter is provided on generators for which of the following reasons ?
  1.    To excite the poles of main exciter
  2.    To provide requisite starting torque to main exciter
  3.    To provide requisite starting torque to generator
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 7. Which lightening stroke is most dangerous ?
  1.    Direct stroke on line conductor
  2.    Indirect stroke on conductor
  3.    Direct stroke on tower top
  4.    Direct stroke on ground wire
Answer: Option A
Question 8. Which of the following source of power is least reliable ?
  1.    Solar energy
  2.    Geothermal power
  3.    Wind power
  4.    MHD
Answer: Option C
Question 9. Direct conversion of heat into electric power is possible through
  1.    fuel cell
  2.    batteries
  3.    thermionic converter
  4.    all of the above
Answer: Option C
Question 10. Direct conversion of heat into electrical energy is possible through
  1.    fuel cells
  2.    solar cells
  3.    MHD generators
  4.    none of the above
Answer: Option C
Question 11. A power transformer is usually rated in
  1.    kW
  2.    kVAR
  3.    kWh
  4.    kVA
Answer: Option D
Question 12. In an interconnected system, the diversity factor of the whole system
  1.    remains unchanged
  2.    decreases
  3.    increases
  4.    none of the above
Answer: Option C
Question 13. Which of the following is the essential requirement of peak load plant?
  1.    It should run at high speed
  2.    It should produce high voltage
  3.    It should be small in size
  4.    It should be capable of starting quickly
Answer: Option D
Question 14. A company can raise funds through
  1.    fixed deposits
  2.    shares
  3.    bonds
  4.    any of the above
Answer: Option D
Question 15. Maximum demand on a power plant is
  1.    the greatest of all ?short time interval averaged? demand during a period
  2.    instantaneous maximum value of kVA supplied during a period
  3.    both (A) or (B)
  4.    none of the above
Answer: Option A
Question 16. Which of the following are not repayable after a stipulated period ?
  1.    Shares
  2.    Fixed deposits
  3.    Cash certificates
  4.    Bonds
Answer: Option A
Question 17. For any type of consumer the ideal tariff is
  1.    two part tariff
  2.    three part tariff
  3.    block rate tariff
  4.    any of the above
Answer: Option B
Question 18. Which of the following is not an operating cost ?
  1.    Maintenance cost
  2.    Fuel cost
  3.    Salaries of high officials
  4.    Salaries of operating staff
Answer: Option C
Question 19. Salvage value of the plant is always
  1.    positive
  2.    negative
  3.    zero
  4.    any of the above
Answer: Option D
Question 20. Can generate power at unpredictable or uncontrolled times,
  1.    Solar power plant
  2.    Tidal power plant
  3.    Wind power plant
  4.    Any of the above
Answer: Option D

Related Topics

A C Fundamentals Circuits And Circuit TheoryA C Fundamentals Circuits And Circuit Theory McqsAlternating Current And VoltageAlternating Current And Voltage McqsAmplifiers With Negative FeedbackAmplifiers With Negative Feedback McqsAnalog ElectronicsAnalog Electronics McqsAutomatic Control SystemsAutomatic Control Systems McqsBranch Loop And Node AnalysesBranch Loop And Node Analyses McqsCapacitorsCircuit Theorems And ConversionsCircuit Theorems In Ac AnalysisCommunication SystemsCurrent ElectricityD C GeneratorsD C MotorsDigital ElectronicsEarthing Or GroundingEconomics Of Power GenerationElectric TractionElectrical CablesElectrical Control SystemsElectrical Engineering MaterialsElectrical InductorsElectrical Machine DesignElectrolysis And Storage Of BatteriesElectromagnetic Field TheoryElectromagnetic InductionElectronic Devices And CircuitsElectronics And InstrumentationElectrostaticsEnergy And PowerFet Field Effect TransistorsHeating And WeldingHybrid ParametersIndustrial DriversIntegrated CircuitsMagnetic CircuitMagnetism And ElectromagnetismMaterials And ComponentsMeasurement And InstrumentationMicroprocessorsMicrowave CommunicationModulation And DemodulationMultistage Transistor AmplifiersNetworks Analysis And SynthesisOhms LawOp AmpOscillatorsParallel CircuitsPassive FiltersPolyphase Induction MotorsPower ElectronicsPower Plant Engineering In EeRadio ReceiversRc CircuitsRectifiers And ConvertersRegulated Dc Power SupplyRl CircuitsRlc Circuits And ResonanceSatellite CommunicationSemiconductor DiodeSemiconductor TheorySeries CircuitsSeries Parallel CircuitsSilicon Controlled RectifiersSingle Phase Induction MotorsSingle Stage Transistor AmplifiersSolid State Switching CircuitsSwitchgear ProtectionsSynchronous MotorsThree Phase Systems In Power ApplicationsTime Response Of Reactive CircuitsTransformersTransistor Audio Power AmplifiersTransistorsTransmission And DistributionVoltage Current And Resistance