Data Sufficiency Questions MCQs


data sufficiency Questions

Total Questions : 102

Page 1 of 6 pages
Question 1. Question : In a certain code language, '297' means 'tie clip button'. Which number means 'button' in that language ?
Statements :
I. In that language, '926' means 'clip your tie'.
II. In that language, '175' means 'hole and button'.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option C
Question 2. Question : What is Sumit's position from the right end in a row of children?
Statements :
I. There are 10 children between Sumit and Rajan.
II. Rajan is twentieth from the left end of the row of children.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option D
Question 3. Question : In a certain code, 'nop al ed' means They like flowers'. Which code word means 'flowers' ?
Statements :
I. 'id nim nop' means 'They are innocent'.
II. 'gob ots al' means 'We like roses'.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option E
Question 4. Question : What is the code for 'mangoes' in the code language ?
Statements :
I. In that code language, 'Te Le Pa Na' means 'You eat many mangoes' and 'Le Na Da' means 'You sell mangoes'.
II. In the code language, 'Ge Na Se La Le' means 'They eat bananas and mangoes' and 'Ne De Le La' means 'Who others eat bananas'.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option E
Question 5. Question : In a row of five children A, B, C, D and E, who is standing in the middle ?
Statements :
I. D is to the immediate right of E and B is to the immediate left of E.
II. B is at the extreme left of the row.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option E
Question 6. Question : How many employees of Bank Z opted for VRS ?
Statements :
I. 18% of the 950 officer cadre employees and 6% of the 1100 other cadre employees opted for VRS.
II. 28% of the employees in the age-group of 51 to 56 and 17% of the employees in all other age-groups opted for VRS.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option A
Question 7. Question : Among M, N, D, P and K, who earns more than only the least earner among them ?
Statements :
I. N earns more than M and P but less than only D.
II. M earns more than P who earns less than K.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option D
Question 8. Question : It is 8.00 p.m., when can Hemant get next bus for Ramnagar from Dhanpur?
Statements :
I. Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m.
II. Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option E
Question 9. Question : What is Sachin's rank from the top in a class of 25 students ?
Statements :
I. Sachin ranks three ranks above Amit who ranks 18th from the bottom.
II. Sachin's rank from the top is two ranks below Deepti who ranks 23rd from the bottom.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option C
Question 10. Question : How many girls are taller than Shravan in his class ?
Statements :
I. When students of Shravan's class are ranked in descending order of their heights, Shravan's rank is 17th from the top among all the students and 12th among boys.
II. Shravan's rank from the bottom on the basis of height among boys is 18th and among all students, 29th.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option A
Question 11. Question : How is R related to M ?
Statements :
I. M's brother is husband of P.
II. P is mother of R's sister.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option D
Question 12. Question : How many girls are taller than Shravan in his class ?
Statements :
I. When students of Shravan's class are ranked in descending order of their heights, Shravan's rank is 17th from the top among all the students and 12th among boys.
II. Shravan's rank from the bottom on the basis of height among boys is 18th and among all students, 29th.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option A
Question 13. Question : How is M related to N ?
Statements :
I. B is the daughter of M and sister of Q.
II. N is the son of K who is B's grandfather.
  1.    I alone is sufficient while II alone is not sufficient
  2.    II alone is sufficient while I alone is not sufficient
  3.    Either I or II is sufficient
  4.    Neither I nor II is sufficient
  5.    Both I and II are sufficient
Answer: Option D
Question 14. Question : Five persons - A, B, C, D and E are sitting in a row. Who is sitting in the middle?
Statements :
I. B is between E and C.
II. B is to the right of E.
III. D is between A and E.
  1.    Only I and II
  2.    Only II and III
  3.    Only I and III
  4.    All I, II and III
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 15. Question : What is Suman's rank from the top in a class of forty students ?
Statements :
I. Suman is 3 ranks below Deepak from the top.
II. Deepak's rank from the bottom is 23.
III. Suman is 3 ranks above Deepak from the bottom.
  1.    Any two of the three
  2.    Only I and II
  3.    Only II and III
  4.    All I, II and III
  5.    Only II and either I or III
Answer: Option E
Question 16. Question : How is 'DATE' written in the code language ?
Statements :
I. DEAR is written as $#@? in that code.
II. TREAT is written as %?#@% in that code.
III. TEAR is written as %#@? in that code.
  1.    Only I and II
  2.    Only II and III
  3.    All I, II and III
  4.    Only I and either II or III
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 17. Question : In which year was Sanjay born ?
Statements :
I. Sanjay is six years older than Gopal.
II. Gopal's brother was born in 1982.
III. Sanjay's brother is two years younger than Gopal's brother who was eight years younger than Gopal.
  1.    Only I and II
  2.    Only II and III
  3.    Only I and III
  4.    All I, II and III
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 18. Question : Who among Siddhartha, Nikunj, Vipul and Mukul is the youngest?
Statements :
I. Vipul is younger than Mukul but older than Siddhartha and Nikunj.
II. Mukul is the oldest.
III. Siddhartha is older than Nikunj.
  1.    Only I
  2.    Only I and II
  3.    Only II and III
  4.    Only I and III
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 19. Question : In a certain code, 'XYZ' means 'We are friends'. Which letter stands for 'We' ?
Statements :
I. 'PYN' means 'They are classmates'.
II. 'ZMS' means 'We love them'.
III. 'PX' means 'Hello friends'.
  1.    Only II
  2.    Only I and III
  3.    All I, II and III
  4.    Either I only or II only
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 20. Question : Among P, Q, R, S and T, Q is the second tallest and S is immediate taller than the shortest. Who among them is in the middle when they stand in the order of their heights ?
Statements :
I. T is not the shortest.
II. R is taller than S but shorter than Q.
III. P ranks third in height above S when all are arranged in the order of height.
  1.    Only I and II
  2.    Either II only or I and III only
  3.    Only II
  4.    Only II and III
  5.    None of these
Answer: Option B