Chemical Engineering Thermodynamics Questions MCQs


chemical engineering thermodynamics Questions

Total Questions : 525

Page 1 of 27 pages
Question 1. Sublimation temperature of dry ice (solid CO₂) is __________ °C.
  1.    -273
  2.    0
  3.    -78
  4.    5
Answer: Option C
Question 2. The equation relating E, P, V and T which is true for all substanes under all conditions is given by (∂E/∂V)T = T.(∂P/∂T)H - P . This equation is called the
  1.    Maxwell
  2.    Thermodynamic equation of state
  3.    Equation of state
  4.    Redlich-Kwong equation of state
Answer: Option B
Question 3. Henry's law is closely obeyed by a gas, when its __________ is extremely high.
  1.    Pressure
  2.    Solubility
  3.    Temperature
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 4. If an ideal solution is formed by mixing two pure liquids in any proportion, then the __________ of mixing is zero.
  1.    Enthalpy
  2.    Volume
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 5. The ammonia synthesis reaction represented by N₂ + 3H₂ ⇋ 2NH₃ ; ΔH = - 22.4 kcal, is
  1.    Endothermic
  2.    Exothermic
  3.    Isothermal
  4.    Adiabatic
Answer: Option B
Question 6. Free energy changes for two reaction mechanism 'X' and 'Y are respectively - 15 and - 5 units. It implies that X is
  1.    Slower than Y
  2.    Faster than Y
  3.    Three times slower than Y
  4.    Three times faster than Y
Answer: Option B
Question 7. Which of the following has the minimum value of COP for a given refrigeration effect?
  1.    Reverse Carnot cycle
  2.    Ordinary vapour-compression cycle
  3.    Vapour-compression process with a reversible expansion engine
  4.    Air refrigeration cycle
Answer: Option D
Question 8. In the reaction, H₂ +I₂ ⇋ 2HI, addition of an inert gas will
  1.    Increase the partial pressure of H₂
  2.    Increase the partial pressure of I₂
  3.    Increase the total pressure and hence shift the equilibrium towards the right
  4.    Not effect the equilibrium conditions
Answer: Option D
Question 9. No work is done by the system, when a reaction occurs at constant
  1.    Volume
  2.    Temperature
  3.    Pressure
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 10. The work done in isothermal compression compared to that in adiabatic compression will be
  1.    Less
  2.    More
  3.    Same
  4.    More or less depending upon the extent of work done
Answer: Option B
Question 11. What happens in a reversible adiabatic expansion process?
  1.    Heating takes place
  2.    Cooling takes place
  3.    Pressure is constant
  4.    Temperature is constant
Answer: Option B
Question 12. Which of the following is affected by the temperature?
  1.    Fugacity
  2.    Activity co-efficient
  3.    Free energy
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 13. Which is an example of closed system?
  1.    Air compressor
  2.    Lquid cooling system of an automobile
  3.    Boiler
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 14. Entropy of an ideal gas depends upon its
  1.    Pressure
  2.    Temperature
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 15. At equilibrium condition, the chemical potential of a material in different phases in contact with each other is equal. The chemical potential for a real gas (μ) is given by(where, μ = standard chemical potential at unit fugacity (f° = 1 atm.) and the gas behaves ideally.)
  1.    μ° + RT ln f
  2.    μ°+ R lnf
  3.    μ° + T lnf
  4.    μ° + R/T lnf
Answer: Option A
Question 16. Partial molal quantities are important in the study of
  1.    Ideal gases
  2.    Ideal solutions
  3.    Non-ideal mixtures
  4.    A pure component
Answer: Option C
Question 17. For organic compounds, group contribution method can be used for the estimation of
  1.    Critical properties
  2.    Specific gravity
  3.    Specific volume
  4.    Thermal conductivity
Answer: Option A
Question 18. The efficiency of a Carnot heat engine operating between absolute temperatures T₁ and T₂ (when, T₁ > T₂) is given by (T₁ - T₂)/T₁. The co-efficient of performance (C.O.P.) of a Carnot heat pump operating between T₁ and T₂ is given by
  1.    T₁/(T₁-T₂)
  2.    T₂/(T₁-T₂)
  3.    T₁/T₂
  4.    T₂/R1
Answer: Option A
Question 19. Internal energy of an element at 1 atm and 25° C is __________ kcal/kg.mole.
Answer: Option A
Question 20. At the critical point of a substance
  1.    The surface tension vanishes
  2.    Liquid and vapour have the same density
  3.    There is no distinction between liquid and vapour phases
  4.    All of the above
Answer: Option D