Chemical Engineering Basics Questions MCQs


chemical engineering basics Questions

Total Questions : 1273

Page 1 of 64 pages
Question 1. Draught produced by a tall chimney due to density difference between hot flue gas inside the Chimney and atmospheric air outside the chimney is more appropriately known as the __________ draught.
  1.    Natural
  2.    Induced
  3.    Forced
  4.    Chimney
Answer: Option A
Question 2. Pick out the wrong statement.
  1.    Weldability of high carbon steel is poorer compared to low carbon steel
  2.    Invar is a magnetic alloy
  3.    Magnetic permeability of the diamagenetic material is less than one
  4.    Martensitic transformation never goes to complection ( i.e., 100%) at room temperature
Answer: Option B
Question 3. The instrument based on the following principle is used for the measurement of oxygen only in the flue gases.
  1.    Chemical absorption
  2.    Thermal conductivity
  3.    Infrared absorption
  4.    Paramagnetism
Answer: Option D
Question 4. Colour comparator is used to measure the
  1.    PH value
  2.    Electrode potential
  3.    Colour intensity
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 5. The pressure drop per unit length for laminar flow of fluid through a long pipe is proportional to (where, A = cross-sectional area of the pipe & D = Diameter of the pipe)
  1.    A
  2.    D
  3.    1/A
  4.    1/A²
Answer: Option C
Question 6. Heat transfer to the water wall in a high pressure water wall type boiler furnace is mainly by
  1.    Conduction
  2.    Convection
  3.    Both A & B
  4.    Radiation
Answer: Option D
Question 7. Pearlite comprises of
  1.    87% cementite & 13% Fe
  2.    87% ferrite & 13% cementite
  3.    93.33% ferrite & 6.67% C
  4.    87% ferrite & 13% C
Answer: Option B
Question 8. Out of the following, the alloy which has equal percentage of constituents, is
  1.    White metal
  2.    Gun metal
  3.    Duralumin
  4.    Constanton
Answer: Option D
Question 9. Shrinkage allowance on pattern is provided to compensate for shrinkage when the
  1.    Metal changes from liquid state to solid state at freezing temperature
  2.    Solid phase temperature drops from freezing temperature to the room temperature
  3.    Liquid metal temperature drops from pouring temperature to room temperature
  4.    Liquid metal temperature drops from pouring temperature to freezing temperature
Answer: Option B
Question 10. Pick out the wrong statement.
  1.    Annealing twins are not observed in pure aluminium, because it has higher strain energy
  2.    Load during cold rolling can be lowered by the application of front tension
  3.    Very fine grain structure is desirable for high temperature creep application of materials
  4.    Soft magnetic materials are those which have less area within the hysterisis loop
Answer: Option C
Question 11. Pick the odd man out.
  1.    Austempering
  2.    Martempering
  3.    Cyniding
  4.    Parkerizing
Answer: Option D
Question 12. Piezoelectric is a material
  1.    Whose properties is midway between the constituent materials
  2.    Which gets polarised, when stressed
  3.    In which magnetising force reduces when current flowing through it is in-cresed
  4.    Which changes dimensions due to applied field
Answer: Option B
Question 13. Pig iron is
  1.    Made from cast iron
  2.    Made from wrought iron
  3.    The one, which comes out of the blast furnace
  4.    Free from impurities
Answer: Option C
Question 14. An approximately __________ process exemplifies the flow of a gas through a very long pipe of uniform cross-section.
  1.    Adiabatic
  2.    Isothermal
  3.    Isentropic
  4.    Isochoric
Answer: Option B
Question 15. Pig iron is a product of
  1.    Electric arc furnace
  2.    Cupola
  3.    Blast furnace
  4.    Open hearth furnace
Answer: Option C
Question 16. Thermodynamic cycle involved in the working of a thermal power plant is the __________ cycle.
  1.    Joule
  2.    Carnot
  3.    Rankine
  4.    Brayton
Answer: Option C
Question 17. Plasma is
  1.    A high temperature neutral gas
  2.    Nothing but ionised gas
  3.    A source of steady and highest controllable pressure
  4.    Formed at very low temperature
Answer: Option B
Question 18. An orthotropic material is a special class of anisotropic material, which is described by their properties in three perpendicular directions. An example of orthotropic material is
  1.    Stainless steel
  2.    Cast iron
  3.    Wood
  4.    Teflon
Answer: Option C
Question 19. The minimum carbon content in steel should be __________ percent for it to respond to a hardening treatment.
  1.    0.2
  2.    0.4
  3.    0.6
  4.    0.8
Answer: Option A
Question 20. The joint for soldering is supported by binding wire made of
  1.    Mild steel
  2.    Copper
  3.    Soft iron
  4.    Stainless steel
Answer: Option C