Building Construction Mcqs Questions MCQs


building construction mcqs Questions

Total Questions : 1425

Page 1 of 72 pages
Question 1. In any good staircase, the maximum and minimum pitch respectively should be
  1.     90° and 0°
  2.     75° and 30°
  3.     60° and 10°
  4.     40° and 25°
Answer: Option D
Question 2. The compaction of concrete in the drilled pile hole is done by compressed air in the case of
  1.     Simplex pile
  2.     Franki pile
  3.     Pressure pile
  4.     Vibro pile
Answer: Option C
Question 3. The type of stone masonry in which stones of same height are laid in layers, is called
  1.     Random rubble masonry
  2.     Course rubble masonry
  3.     Uncoursed rubble masonry
  4.     Ashlar masonry
Answer: Option B
Question 4. Suitable spacing of timber piles, is
  1.     50 cm
  2.     60 cm
  3.     80 cm
  4.     90 cm
Answer: Option D
Question 5. The raft slab is projected beyond the outer walls of the structure by
  1.     5 to 10 cm
  2.     15 to 20 cm
  3.     25 to 30 cm
  4.     30 to 45 cm
Answer: Option D
Question 6. In soils possessing low bearing capacity, the type of foundation generally provided, is
  1.     Column footing
  2.     Grillage footing
  3.     Raft footing
  4.     All the above
Answer: Option D
Question 7. The form work from the sides of beams can be removed only after
  1.     1 day
  2.     4 days
  3.     7 days
  4.     14 days
Answer: Option A
Question 8. For brick construction, the lime-sand mortar, is
  1.     1 : 1
  2.     1 : 2
  3.     1 : 3
  4.     1 : 4
Answer: Option B
Question 9. The maximum bearing capacity of soil is that of
  1.     Black cotton soil
  2.     Loose fine sandy soil
  3.     Dry coarse sandy soil
  4.     Hard rocks
Answer: Option D
Question 10. The predominant constituent which is responsible for strength in granite is
  1.     Quartz
  2.     Felspar
  3.     Mica
  4.     None of the above
Answer: Option A
Question 11. The minimum width of a stair in residential buildings, is
  1.     55 cm
  2.     70 cm
  3.     85 cm
  4.     100 cm
Answer: Option C
Question 12. Raft foundation are generally preferred to when the area required for individual footing, is more than
  1.     25% to total area
  2.     30% of total area
  3.     40% to total area
  4.     50% of total area
Answer: Option D
Question 13. The method of moving each brick through a small horizontal distance before it is finally laid in any brick wall and pressing it by means of brick hammer, is known as
  1.     Troweling
  2.     Laying
  3.     Grouting
  4.     Placing
Answer: Option B
Question 14. The method of moving each brick through a small horizontal distance before it is finally laid in any brick wall and pressing it by means of brick hammer, is known as
  1.     Troweling
  2.     Laying
  3.     Grouting
  4.     Placing
Answer: Option B
Question 15. The range of spread from the wall base to outer edge of a brick work foundation does not exceed
  1.     1/2 horizontal to 1 vertical
  2.     2/3 horizontal to 1 vertical
  3.     1 horizontal to 1 vertical
  4.     2 horizontals to 1 vertical
Answer: Option C
Question 16. Pick up the correct statement from the following:
  1.     The pile driven in sand is called sand pile
  2.     The drilled hole filled with sand is called sand pile
  3.     The sand piles are used for bearing purposes
  4.     None of these
Answer: Option A
Question 17. Pick up the correct statement from the following:
  1.     The roof slabs of multi-storeyed buildings are constructed monolithically to carry the various floor loads
  2.     The beams of multi-storeyed buildings rest on girders and are the main load transferring members to the columns
  3.     The slab is spanned across the secondary beams provided between the main beams
  4.     All of these
Answer: Option D
Question 18. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are known as
  1.     Heart shakes
  2.     Cupshakes
  3.     Starshakes
  4.     Rindgalls
Answer: Option C
Question 19. In ordinary residential and public buildings, the damp proof course is generally provided at
  1.     Ground level
  2.     Plinth level
  3.     Water table level
  4.     Midway ground level and water-table level
Answer: Option B
Question 20. The process of making the back ground rough, before plastering, is
  1.     Dubbing
  2.     Hacking
  3.     Blistering
  4.     Peeling
Answer: Option B