Boats And Streams Questions MCQs


boats and streams Questions

Total Questions : 36

Page 1 of 2 pages
Question 1. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.
  1.    2 hours
  2.    3 hours
  3.    4 hours
  4.    5 hours
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 2. A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:
  1.    8.5 km/hr
  2.    9 km/hr
  3.    10 km/hr
  4.    12.5 km/hr
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 3. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:
  1.    4 km/hr
  2.    5 km/hr
  3.    6 km/hr
  4.    10 km/hr
Answer: Option B
Question 4. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?
  1.    2 : 1
  2.    3 : 2
  3.    8 : 3
  4.    Cannot be determined
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 5. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:
  1.    3 kmph
  2.    5 kmph
  3.    8 kmph
  4.    9 kmphr
Answer: Option C
Question 6. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?
  1.    4 kmph
  2.    6 kmph
  3.    8 kmph
  4.    Data inadequate
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 7. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:
  1.    1.2 km
  2.    1.8 km
  3.    2.4 km
  4.    3.6 km
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 8. A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:
  1.    2 mph
  2.    2.5 mph
  3.    3 mph
  4.    4 mph
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 9. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place?
  1.    2.4 km
  2.    2.5 km
  3.    3 km
  4.    3.6 km
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 10. A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in $$1\frac{1}{2}$$ hours. If the speed of the stream be 3 kmph, what is the speed of the boat in still water?
  1.    12 kmph
  2.    13 kmph
  3.    14 kmph
  4.    15 kmph
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 11. A boatman goes 2 km against the current of the stream in 1 hour and goes 1 km along the current in 10 minutes. How long will it take to go 5 km in stationary water?
  1.    40 minutes
  2.    1 hour
  3.    1 hr 15 min
  4.    1 hr 30 min
Answer: Option C
Question 12. A man can row three-quarters of a kilometer against the stream in $$11\frac{1}{4}$$ minutes and down the stream in $$7\frac{1}{2}$$ minutes. The speed (in km/hr) of the man in still water is:
  1.    2
  2.    3
  3.    4
  4.    5
Answer: Option D
Question 13. Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:
  1.    16 hours
  2.    18 hours
  3.    20 hours
  4.    24 hours
Answer: Option D
Question 14. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
  1.    2 : 1
  2.    3 : 1
  3.    3 : 2
  4.    4 : 3
Answer: Option B
Question 15. A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:
  1.    1 km/hr
  2.    1.5 km/hr
  3.    2 km/hr
  4.    2.5 km/hr
Answer: Option A
Question 16. A man can row at a speed of $$4\frac{1}{2}$$ km/hr in still water. If he takes 2 times as long to row a distance upstream as to row the same distance downstream, then the speed of stream (in km/hr) is-
  1.    1
  2.    1.5
  3.    2
  4.    2.5
Answer: Option B
Question 17. A boat covers 24 km upstream and 36 km downstream in 6 hours, while it covers 36 km upstream and 24 km downstream in $$6\frac{1}{2}$$ hours. The speed of the current is?
  1.    1 km/hr
  2.    2 km/hr
  3.    1.5 km/hr
  4.    2.5 km/hr
Answer: Option B
Question 18. A boat while dowenstream in a reiver converd a distance of 50 miles at an average speed of 60 miles per hour. While returning , because of the water resistance , it took 1 hour 15 minutes to cover the same distance What was the average speed during the whole journey?
  1.    40 mph
  2.    48 mph
  3.    50 mph
  4.    55 mph
Answer: Option B
Question 19. A boat travels 24 km upstream in 6 hours and 20 km downstream in 4 hours. Then the speed of boat in still water and the speed of current are respectively.
  1.    4 kmph and 3 kmph
  2.    4.5 kmph and 0.5 kmph
  3.    4 kmph and 2 kmph
  4.    5 kmph and 2 kmph
Answer: Option B
Question 20. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr he takes 4 hours more in upstream than the downstream. The distance is?
  1.    30 km
  2.    24 km
  3.    20 km
  4.    32 km
Answer: Option D