Biology Questions MCQs


biology Questions

Total Questions : 1126

Page 1 of 57 pages
Question 1. Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
  1.    Potassium chloride
  2.    Potassium carbonate
  3.    Potassium hydroxide
  4.    Sodium bicarbonate
Answer: Option D
Question 2. Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
  1.    angiosperms
  2.    gymnosperms
  3.    monocotyledons
  4.    dicotyledons
Answer: Option B
Question 3. Ozone hole refers to
  1.    hole in ozone layer
  2.    decrease in the ozone layer in troposphere
  3.    decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4.    increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: Option C
Question 4. Pollination is best defined as
  1.    transfer of pollen from anther to stigma
  2.    germination of pollen grains
  3.    growth of pollen tube in ovule
  4.    visiting flowers by insects
Answer: Option A
Question 5. Plants receive their nutrients mainly from
  1.    chlorophyll
  2.    atmosphere
  3.    light
  4.    soil
Answer: Option D
Question 6. Movement of cell against concentration gradient is called
  1.    osmosis
  2.    active transport
  3.    diffusion
  4.    passive transport
Answer: Option B
Question 7. Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?
  1.    Leaf and other chloroplast bearing parts
  2.    steam and leaf
  3.    Roots and chloroplast bearing parts
  4.    Bark and leaf
Answer: Option A
Question 8. Most fish do not sink in water because of the presence of:
I. swim bladder
II. air bladder
III. air sacs
IV. air in spongy bones
  1.    I and II are correct
  2.    II and III are correct
  3.    III and IV are correct
  4.    I, II, III and IV are correct
Answer: Option A
Question 9. Plants synthesis protein from
  1.    starch
  2.    sugar
  3.    amino acids
  4.    fatty acids
Answer: Option C
Question 10. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into
  1.    free nitrogen
  2.    urea
  3.    ammonia
  4.    proteins
Answer: Option A
Question 11. Out of 900 reported species of living gymnosperms, conifers are represented by about 500 species, About 2,50,000 species of angiosperms (flowering plants) have also been reported in the world. The vast and dominant woodlands in Europe, Asia, North America and mountains such as Himalayas are wooded with
  1.    all gymnosperms, except conifers
  2.    only angiosperms
  3.    only conifers
  4.    angiosperms and all gymnosperms except conifers
Answer: Option C
Question 12. One of the following is not a function of bones.
  1.    Place for muscle attachment
  2.    Protection of vital organs
  3.    Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4.    Production of blood corpuscles
Answer: Option C
Question 13. Plants absorb most part of water needed by them through their
  1.    embryonic zone
  2.    growing point
  3.    root hairs
  4.    zone of elongation
Answer: Option C
Question 14. Photo-oxidation is
  1.    photorespiration
  2.    photolysis
  3.    light and oxygen induced breakdown
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 15. Process of cell division can take place by
  1.    heterosis
  2.    fusion
  3.    mitosis
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 16. Most highly intelligent mammals are
  1.    whales
  2.    dolphins
  3.    elephants
  4.    kangaroos
Answer: Option B
Question 17. Plant development is influenced by
  1.    quality of light only
  2.    quality and quantity of light
  3.    quality and duration of light
  4.    quality, quantity and duration of light
Answer: Option D
Question 18. Prokaryotic cells lack
  1.    nucleolus
  2.    nuclear membrane
  3.    membrane bound by organelles
  4.    All of these
Answer: Option D
Question 19. Photosynthesis takes place faster in
  1.    yellow light
  2.    white light
  3.    red light
  4.    darkness
Answer: Option B
Question 20. Nucleus, the genetic material containing rounded body in each cell, was first discovered in 1831 by
  1.    Robert Hooke
  2.    Robert Brown
  3.    Rudolf Virchow
  4.    Theodore Schwann
Answer: Option B