Basic Computer Knowledge Mcqs Questions MCQs


basic computer knowledge mcqs Questions

Total Questions : 1975

Page 1 of 99 pages
Question 1.  operating systems and utility programs are in a class of software known as
  1.    system software
  2.    BIOS software
  3.    software suites
  4.    sequential software
Answer: Option A
Explanation :
Question 2.  this is a time-sensitive service
  1.    File transfer
  2.    File download
  3.    E-mail
  4.    Internet telephony
Answer: Option D
Explanation :
Question 3.  a medium for transferring data between two locations is called
  1.    Network
  2.    Modem
  3.    Bus
  4.    Communication channel
Answer: Option D
Explanation :
Question 4.  main storage is also called
  1.    Memory
  2.    Control Unit
  3.    Register Unit
  4.    Accumulator
Answer: Option A
Explanation :
Question 5.  what was the computer conceived by babbage?
  1.    Games
  2.    Donald Knuth
  3.    Arithmetic Machine
  4.    Analytical Engine
Answer: Option D
Explanation :
Question 6.  wireless transmission can be done via
  1.    radio waves
  2.    microwaves
  3.    infrared
  4.    all of the above
Answer: Option D
Explanation :
Question 7.  the portion of physical layer that interfaces with the media access control sublayer is called
  1.    physical signalling sublayer
  2.    physical data sublayer
  3.    physical address sublayer
  4.    none of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 8.  user datagram protocol is called connectionless because
  1.    all UDP packets are treated independently by transport layer
  2.    it sends data as a stream of related packets
  3.    both (A) and (B)
  4.    none of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 9.  which one of the following is a transport layer protocol?
  1.    stream control transmission protocol
  2.    internet control message protocol
  3.    neighbor discovery protocol
  4.    dynamic host configuration protocol
Answer: Option A
Explanation :
Question 10.  which of these keys is not on the number keypad?
  1.    Ctrl
  2.    Del
  3.    Enter
  4.    Num lock
Answer: Option A
Explanation :
Question 11.  soft copy refers to ..........................
  1.    Printed output
  2.    Music sounds
  3.    Screen output
  4.    Digitizing
Answer: Option C
Explanation :
Question 12.  what term is used to describe using the mouse to move an item on the screen to a new location?
  1.    Click
  2.    Double-click
  3.    Drag and drop
  4.    Point
Answer: Option C
Explanation :
Question 13.  capital letters on a keyboard are referred to as-
  1.    Caps lock key
  2.    Grownups
  3.    Big guys
  4.    Upper case letters
Answer: Option A
Explanation :
Question 14.  which one of the following protocol delivers/stores mail to reciever server?
  1.    simple mail transfer protocol
  2.    post office protocol
  3.    internet mail access protocol
  4.    hypertext transfer protocol
Answer: Option A
Explanation :
Question 15.  moves the cursor one space to the right or puts spaces in between words............................ .
  1.    Control key
  2.    Space bar
  3.    Printer
  4.    Mouse
Answer: Option B
Explanation :
Question 16.  the most powerful computer is-
  1.    Super computer
  2.    Micro computer
  3.    Mini computer
  4.    All of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 17.  a medium for transferring data between two locations is called
  1.    Network
  2.    Modem
  3.    Bus
  4.    Communication channel
Answer: Option D
Explanation :
Question 18.  third generation computers
  1.    Were the first to use integrated circuitry
  2.    Used transistors insted of vaccum tubes
  3.    Were the first to use built-in error detecting devices
  4.    All of the above
Answer: Option A
Explanation :
Question 19.  who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiply, divide and find square roots?
  1.    Pascal
  2.    Napier
  3.    Leibnitz
  4.    Babbage
Answer: Option C
Explanation :
Question 20.  a six - digit card field used for postal zip codes is defined as
  1.    An alphanumeric field
  2.    A numeric field
  3.    A letter field
  4.    A alphabetic field
Answer: Option B
Explanation :