Banker S Discount Mcqs Questions MCQs


banker s discount mcqs Questions

Total Questions : 355

Page 1 of 18 pages
Question 1.  the present worth of a certain sum due sometimes hence is rs. 1600 and the true discount is rs. 160 . the banker's gain is :
  1.    Rs. 20
  2.    Rs. 24
  3.    Rs. 16
  4.    Rs. 12
Answer: Option C
Explanation :
Question 2.  the present worth of a certain bill due sometime hence is rs. 400 and the true discount is rs. 20. what is the banker's discount?
  1.    Rs. 19
  2.    Rs. 22
  3.    Rs. 20
  4.    Rs. 21
Answer: Option D
Explanation :
Question 3.  the banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is rs. 270. the banker's discount is:
  1.    Rs. 960
  2.    Rs. 840
  3.    Rs. 1020
  4.    Rs. 760
Answer: Option C
Explanation :
Question 4.  the banker's gain on a sum due 6 years hence at 12% per annum is rs. 540. what is the banker's discount?
  1.    1240
  2.    1120
  3.    1190
  4.    1290
Answer: Option D
Explanation :
Question 5.  the banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is rs. 360. the banker's discount is:
  1.    Rs. 1360
  2.    Rs. 1000
  3.    Rs. 360
  4.    Rs. 640
Answer: Option A
Explanation :
Question 6.  the present worth of a sum due sometime hence is rs. 576 and the banker's gain is rs. 16. the true discount is:
  1.    Rs. 95
  2.    Rs. 96
  3.    Rs. 97
  4.    Rs. 98
Answer: Option B
Explanation :
Question 7.  the banker's discount of a certain sum of money is rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is rs. 60. the sum due is:
  1.    Rs. 340
  2.    Rs. 360
  3.    Rs. 390
  4.    Rs. 420
Answer: Option B
Explanation :
Question 8.  a bill for rs. 3000 is drawn on 14th july at 5 months. it is discounted on 5th october at 10%. what is the banker's discount?
  1.    Rs. 60
  2.    Rs. 82
  3.    Rs. 90
  4.    Rs. 120
Answer: Option A
Explanation :
Question 9.  the present worth of a certain bill due sometime hence is rs. 800 and the true discount is rs. 36. the banker's discount is:
  1.    Rs. 35.62
  2.    Rs. 37.62
  3.    Rs. 39.02
  4.    Rs43.42
Answer: Option B
Explanation :
Question 10.  the banker's discount on rs. 1600 at 15% per annum is the same as rue discount on rs. 1680 for the same time and at the same rate . the time is :
  1.    3 months
  2.    4 months
  3.    6 months
  4.    8 months
Answer: Option B
Explanation :
Question 11.  the banker's discount on a bill due 4 months hence a 5% is rs. 420 . the true discount is :
  1.    Rs. 400
  2.    Rs. 360
  3.    Rs. 480
  4.    Rs. 320
Answer: Option A
Explanation :
Question 12.  the bankers discount and the true discount of a sum at 10% per annum simple interest for the same time are rs.100 and rs.80 respectively. what is the sum and the time?
  1.    Sum = Rs.400 and Time = 5 years
  2.    Sum = Rs.200 and Time = 2.5 years
  3.    Sum = Rs.400 and Time = 2.5 years
  4.    Sum = Rs.200 and Time = 5 years
Answer: Option C
Explanation :
Question 13.  the banker's discount on a certain sum due 2 years hence is 11/10 of the true discount. 10 the rate percent is:
  1.    5%
  2.    15%
  3.    25%
  4.    35%
Answer: Option A
Explanation :
Question 14.  the banker's discount of a certain sum of money is rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is rs. 60. the sum due is:
  1.    Rs. 340
  2.    Rs. 360
  3.    Rs. 390
  4.    Rs. 420
Answer: Option B
Explanation :
Question 15.  the present worth of a sum due sometime hence is rs. 576 and the banker's gain is rs. 16. the true discount is:
  1.    Rs. 95
  2.    Rs. 96
  3.    Rs. 97
  4.    Rs. 98
Answer: Option B
Explanation :
Question 16.  the true discount on a bill of rs. 540 is rs. 90. the banker's discount is:
  1.    Rs. 101
  2.    Rs. 105
  3.    Rs. 108
  4.    Rs. 111
Answer: Option C
Explanation :
Question 17.  the banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is rs. 6. the true discount is:
  1.    Rs. 72
  2.    Rs. 36
  3.    Rs. 54
  4.    Rs. 50
Answer: Option D
Explanation :
Question 18.  a man sells rs.5000, 12 % stock at 156 and uinvests the proceeds parity in 8 % stock at 90 and 9 % stock at 108. he hereby increases his income by rs. 70. how much of the proceeds were invested in eac
  1.    3600(8%),4200(9%)
  2.    4000(8%),4200(9%)
  3.    3600(8%),4000(9%)
  4.    4000(8%),4000(9%)
Answer: Option A
Explanation :
Question 19.  the banker's discount on rs. 1650 due a certain time hence is rs. 165. find the banker's gain.
  1.    10
  2.    15
  3.    20
  4.    25
Answer: Option B
Explanation :
Question 20.  the present worth of a certain bill due sometime hence is rs. 400 and the true discount is rs. 20. what is the banker's discount?
  1.    Rs. 19
  2.    Rs. 22
  3.    Rs. 20
  4.    Rs. 21
Answer: Option D
Explanation :