Averages Mcqs Questions MCQs


averages mcqs Questions

Total Questions : 2050

Page 3 of 103 pages
Question 41.  the average of the daily income of a, b and c is rs . 60 . if b earns rs . 20 more than c and a earns double of what c earns. what is the daily income of c ?
  1.    40
  2.    42
  3.    44
  4.    46
Answer: Option A
Explanation :
Question 42.  out of the three annual examinations, each with a total of 500 marks, a student secured average marks of 45% and 55% in the first and second annual examinations. to have an overall average of 60%, how
  1.    100
  2.    400
  3.    700
  4.    1100
Answer: Option B
Explanation :
Question 43.  average value of property of three persons a, b, c is rs. 11111 crore. the property of c is as less as the property of a is greater than the average property of both c and a. the value of property of
  1.    11111 crore
  2.    12111 crore
  3.    13111 crore
  4.    14111 crore
Answer: Option A
Explanation :
Question 44.  the average salary per head of all workers of an institution is rs. 60. the average salary per head of 12 officers is rs. 400. the average salary per head of the rest is rs. 56. then, the total number
  1.    1006
  2.    1019
  3.    1028
  4.    1032
Answer: Option D
Explanation :
Question 45.  in a class, there are 80 students and their average marks in the annual examination are 40. if the average marks of passed students are 60 and average marks of failed students are 35, then find out th
  1.    43
  2.    58
  3.    64
  4.    71
Answer: Option C
Explanation :
Question 46.  on a journey across delhi, a taxi average 30 kmph for 60% of the distance, 20 kmph for 20% of it and 10 kmph for the remainder, the average speed for the whole journey is ?
  1.    5 km/hr
  2.    10 km/hr
  3.    15km/hr
  4.    20 km/hr
Answer: Option D
Explanation :
Question 47.  the average of 25 results is 18, that of first twelve is 14 and of last twelve is 17 . thirteenth result is?
  1.    75
  2.    78
  3.    79
  4.    82
Answer: Option B
Explanation :
Question 48.  eight consecutive numbers are given. if the average of the two number that appear in the middle is 6 then the sum of the eight given numbers is
  1.    36
  2.    48
  3.    52
  4.    67
Answer: Option B
Explanation :
Question 49.  calculate the average of the cubes of first five natural numbers.
  1.    45
  2.    25
  3.    35
  4.    55
Answer: Option A
Explanation :
Question 50.  the average height of 40 student is 163 cm. on a particular day, three student a, b, c were absent and the average of the remaining 37 student was found to be 162 cm. if a, b have equal height and the
  1.    165 cm
  2.    168 cm
  3.    173 cm
  4.    176 cm
Answer: Option D
Explanation :
Question 51.  the average marks obtained by 120 candidates in a examination 35. if the average marks of passed candidate is 39 and that of the failed candidates is 15,what is the number of candidates who passed?
  1.    100
  2.    150
  3.    200
  4.    250
Answer: Option A
Explanation :
Question 52.  the average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years are substituted by two women.find the average age of these two women.
  1.    47 years
  2.    48 years
  3.    49 years
  4.    50 years
Answer: Option B
Explanation :
Question 53.  the average salary of the entire staff in a office is rs 120 per month.the average salary of officers is rs 460 and of non officers is rs 110. if the number of officers is 15,then find the no of non-o
  1.    230
  2.    350
  3.    510
  4.    458
Answer: Option C
Explanation :
Question 54.  in a class, there are 20 boys whose average age is decreased by 2 months, when one boy aged 18 years is replaced by a new boy.find the age of new boy.
  1.    11 years 10 months
  2.    12 years 2 months
  3.    13 years 6 months
  4.    14 years 8 months
Answer: Option D
Explanation :
Question 55.  the average salary of the entire staff in a office is rs 120 per month.the average salary of officers is rs 460 and of non officers is rs 110. if the number of officers is 15,then find the no of non-o
  1.    230
  2.    350
  3.    510
  4.    458
Answer: Option C
Explanation :
Question 56.  the average marks obtained by 120 candidates in a examination 35. if the average marks of passed candidate is 39 and that of the failed candidates is 15,what is the number of candidates who passed?
  1.    100
  2.    150
  3.    200
  4.    250
Answer: Option A
Explanation :
Question 57.  the average age of m boys is ‘b’ years and of ‘n’ girls ‘c’ years. the average age of all together is?
  1.    (mb – nc)/ (m + n) years
  2.    (mb + nc)/ (m - n) years
  3.    (mb + nc)/ (m + n) years
  4.    (mb – nc)/ (m - n) years
Answer: Option C
Explanation :
Question 58.  the average age of m boys is ‘b’ years and of ‘n’ girls ‘c’ years. the average age of all together is?
  1.    (mb – nc)/ (m + n) years
  2.    (mb + nc)/ (m - n) years
  3.    (mb + nc)/ (m + n) years
  4.    (mb – nc)/ (m - n) years
Answer: Option C
Explanation :
Question 59.  a team of eight entered for a shooting competition. the best marks man scored 85 points. if he had scored 92 points, the average scores for. the team would have been 84. how many points altogether did
  1.    625
  2.    665
  3.    632
  4.    656
Answer: Option B
Explanation :
Question 60.  the average salary of workers in an industry is rs.200 the average salary of technicians being rs.400 and that of non-technicians being rs.125. what is the total number of workers?
  1.    250
  2.    275
  3.    550
  4.    400
Answer: Option C
Explanation :