Averages Mcqs Questions MCQs


averages mcqs Questions

Total Questions : 2050

Page 1 of 103 pages
Question 1.  a cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket takes 5 wickets for 26 runs and there by decreases his average by 0.4. the number age of the family now is:
  1.    64
  2.    72
  3.    80
  4.     85
Answer: Option D
Explanation :
Question 2.  what is the average of the following numbers ? 5720175, 5819038, 4847211, 9815742, 7242158, 8432766
  1.    6979515
  2.    6721575
  3.    708445
  4.    6835185
Answer: Option A
Explanation :
Question 3.  find the average of the following set of scores. 124, 856, 331, 227, 963, 338, 259, and 662
  1.    230
  2.    380
  3.    470
  4.    520
Answer: Option C
Explanation :
Question 4.  the mean marks of 30 students in a class is 58.5. later on, it was found that 75 was wrongly recorded as 57. find the correct mean.
  1.    57.1
  2.    58.1
  3.    59.1
  4.    80.1
Answer: Option C
Explanation :
Question 5.  in a class, there are 20 boys whose average age is decreased by 2 months, when one boy aged 18 years is replaced by a new boy.find the age of new boy.
  1.    11 years 10 months
  2.    12 years 2 months
  3.    13 years 6 months
  4.    14 years 8 months
Answer: Option D
Explanation :
Question 6.  a batsman in his 17th innings makes a score of 85 and their by increasing his average by 3. what is his average after the 17thinnings?
  1.    34
  2.    35
  3.    36
  4.    37
Answer: Option D
Explanation :
Question 7.  visitors to show were charged rs.15 each on the first day. rs.7.50 on the second day, rs.2.50 on the third day and total attendance on the three days were in ratio 2:5:13 respectively. the average cha
  1.    Rs.3
  2.    Rs.4.50
  3.    Rs.5.00
  4.    Rs.7.50
Answer: Option C
Explanation :
Question 8.  the average temperature for monday, tuesday, wednesday and thursday was 48 degrees and for tuesday, wednesday, thursday and friday was 46 degrees. if the temperature on monday was 42 degrees. find the
  1.    40 degrees
  2.    38 degrees
  3.    36 degrees
  4.    34 degrees
Answer: Option D
Explanation :
Question 9.  the average age of a group of 10 persons was decreased by 3 years when one person, whose age was 42 years, was replaced by a new person. find the age of the new person?
  1.    22
  2.    24
  3.    12
  4.    8
Answer: Option C
Explanation :
Question 10.  the average runs scored by a batsman in 20 matches is 40. in the next 10 matches the batsman scored an average of 13 runs. find his average in all the 30 matches?
  1.    31
  2.    29
  3.    28
  4.    30
Answer: Option A
Explanation :
Question 11.  the total marks obtained by a student in physics, chemistry and mathematics is 150 more than the marks obtained by him in physics. what is the average mark obtained by him in chemistry and mathematics
  1.    75
  2.    150
  3.    50
  4.    Cannot be determined
Answer: Option A
Explanation :
Question 12.  the average height of 35 boys in a class was calculated as 180cm. it has later found that the height of one of the boys in the class was wrongly written as 166 cm whereas his actual height was 106 cm.
  1.    179.29 cm
  2.    178.29 cm
  3.    179.38 cm
  4.    178.39 cm
Answer: Option B
Explanation :
Question 13.  rahim bought 65 books for rs.1150 from one shop and 50 books for rs.920 from another. what is the average price he paid per book ?
  1.    Rs.20
  2.    Rs.18
  3.    Rs.22
  4.    Rs.16
Answer: Option B
Explanation :
Question 14.  a total of 3000 chocolates were distributed among 120 boys and girls such that each boy received 2 chocolates and each girl received 3 chocolates. find the respective number of boys and girls?
  1.    70, 50
  2.    60, 60
  3.    50, 70
  4.    40, 80
Answer: Option B
Explanation :
Question 15.  
  1.    10
  2.    20
  3.    40
  4.    73
Answer: Option C
Explanation :
Question 16. The mean of 50 observations was 36. it was found later that an observation 48 was wrongly taken as 23. the corrected new mean is:
  1.    35.2
  2.    36.1
  3.    36.5
  4.    39.1
Answer: Option C
Explanation :
Question 17.  a cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket takes 5 wickets for 26 runs and there by decreases his average by 0.4. the number age of the family now is:
  1.    64
  2.    72
  3.    80
  4.     85
Answer: Option D
Explanation :
Question 18.  a cricketer has a certain average for 10 innings. in the eleventh inning, he scored 108 runs, there by increasing his average by 6 runs. his new average is:
  1.    48
  2.    52 runs
  3.    55 runs
  4.    60 runs
Answer: Option A
Explanation :
Question 19.  in the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. what should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
  1.    6.25
  2.    6.5
  3.    6.75
  4.    7
Answer: Option A
Explanation :
Question 20.  a pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. due to that the average marks for the class got increased by half. the number of pupils in the class is :
  1.    45
  2.    40
  3.    39
  4.    37
Answer: Option B
Explanation :