Average Questions MCQs


average Questions

Total Questions : 360

Page 1 of 18 pages
Question 1. Mean of 10 numbers is 30. Later on it was observed that numbers 15, 23 are wrongly taken as 51, 32. The correct mean is :
  1.    25.5
  2.    32
  3.    30
  4.    34.5
Answer: Option A
Question 2. The average age of a family of 10 members is 20 years. If the age of the youngest member of the family is 10 years, then the average age of the members of the family just before the birth of the youngest member was approximately.
  1.    27.14 years
  2.    12.5 years
  3.    14.28 years
  4.    $$11\frac{1}{9}$$ years
Answer: Option D
Question 3. Out of four numbers the average of the first three is 16 and that of the last three is 15. If the last number is 20, than first number is :
  1.    25
  2.    21
  3.    23
  4.    28
Answer: Option C
Question 4. A, b, c, d, e, f, g are consecutive even numbers. j, k, l, m, n are consecutive odd numbers. The average of all the numbers is :
  1.    $$3\left( {\frac{{a + n}}{2}} \right)$$
  2.    $$\left( {\frac{{1 + d}}{2}} \right)$$
  3.    $$\left( {\frac{{a + b + m + n}}{4}} \right)$$
  4.    $$3\left( {\frac{{j + c + n +g}}{4}} \right)$$
Answer: Option B
Question 5. Mukesh has twice as much money as Soham. Soham has 50% more money than Pankaj. If the average money with them is Rs. 110, then Mukesh has :
  1.    Rs. 155
  2.    Rs. 160
  3.    Rs. 180
  4.    Rs. 175
Answer: Option C
Question 6. The mean high temperature of the first four days of a week is 25°C whereas the mean of the last four days is 25.5°C. If the mean of the whole week is 25.2°C then the temperature of the 4th day is :
  1.    25°C
  2.    25.2°C
  3.    25.6°C
  4.    25.5°C
Answer: Option C
Question 7. If the average of x and $$\frac{1}{x}$$ (x $$ \ne $$ 0) is M, then the average of x2 and $$\frac{1}{{{x^2}}}$$ is :
  1.    1 - M2
  2.    1 - 2M2
  3.    2M2 - 1
  4.    2M2 + 1
Answer: Option C
Question 8. Average of two numbers is 8 and average of other three numbers is 3; the average of the five numbers is :
  1.    2
  2.    3
  3.    5
  4.    6
Answer: Option C
Question 9. The average weight of 3 men, A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. What is the weight of A ?
  1.    70 kg
  2.    72 kg
  3.    75 kg
  4.    80 kg
Answer: Option C
Question 10. An elevator can carry maximum of 16 passengers with an average weight of 80 kg. However, four boys more than the maximum carrying capacity of the elevator entered it making the average weight as 86 kg and overloading the elevator. What is the average weight of those four boys ?
  1.    112 kg
  2.    108 kg
  3.    110 kg
  4.    98 kg
Answer: Option C
Question 11. Average weight of 25 students of a class is 50 kg. If the weight of the class teacher is included , the average is increased by 1 kg. The weight of the teacher is ?
  1.    76 kg
  2.    77 kg
  3.    74 kg
  4.    75 kg
Answer: Option A
Question 12. The average of four consecutive even numbers is 15. The 2nd highest number is :
  1.    12
  2.    18
  3.    14
  4.    16
Answer: Option D
Question 13. The mean of 100 items was 46. Later on it was discovered that an item 16 was misread as 61 and another item 43 was misread as 34. It was also found that the number of item was 90 and not 100. Then what is the correct mean ?
  1.    50
  2.    50.7
  3.    52
  4.    52.7
Answer: Option B
Question 14. The average of runs scored by a cricketer in his 99 innings is 99. How many runs will he have to score to his 100th innings so that his average of runs in 100 innings will become 100 ?
  1.    100
  2.    99
  3.    199
  4.    101
Answer: Option C
Question 15. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best marksman scored 85 points. If he had scored 92 points, the average score for the team would have been 84. The number of points the team scored was :
  1.    672
  2.    665
  3.    645
  4.    588
Answer: Option B
Question 16. What is the average of the first six (positive) odd number each of which is divisible by 7?
  1.    42
  2.    43
  3.    47
  4.    49
Answer: Option A
Question 17. A cricketer had a certain average of runs for his 64 innings. In his 65th innings, he is bowled out for no score on his part. This brings down his average by 2 runs. His new average of runs is :
  1.    130
  2.    128
  3.    70
  4.    68
Answer: Option B
Question 18. There are 30 students in a class. The average age of first 10 students is 12.5 years. The average age of the remaining 20 students is 13.1 years. The average age (in years) of the students of the whole class is :
  1.    12.5 years
  2.    12.7 years
  3.    12.8 years
  4.    12.9 years
Answer: Option D
Question 19. The average of marks in Mathematics for 5 students was found to do 50. Later, it was discovered that in the case of one student the marks 48 were misread as 84. The correct average is :
  1.    40.2
  2.    40.8
  3.    42.8
  4.    48.2
Answer: Option C
Question 20. The average marks obtained by a class of 60 students is 65. The average marks of half of the students is found to be 85. The average marks of the remaining students is :
  1.    35
  2.    45
  3.    55
  4.    65
Answer: Option B