Automobile Engineering Mcqs Questions MCQs


automobile engineering mcqs Questions

Total Questions : 1123

Page 1 of 57 pages
Question 1. The maximum torque multiplication ratio in a torque converter is about
  1.     2.5
  2.     10
  3.     25
  4.     40
Answer: Option A
Explanation :
Question 2. The three basic cylinder arrangements for automotive engines are
  1.     Flat, radial, and V
  2.     In a row, in line, and opposed
  3.     In line, V, and opposed
  4.     V, double row, and opposed
Answer: Option C
Explanation :
Question 3. The starter motor is driven by
  1.     Chain drive
  2.     Gear drive
  3.     Flat belt drive
  4.     V-belt drive
Answer: Option B
Explanation :
Question 4. Two general types of tyres are
  1.     Tube type and tubeless
  2.     Solid and tubeless
  3.     Air and pneumatic
  4.     Split rim and drop centre
Answer: Option A
Explanation :
Question 5. A worm gear is used as the pinion for the rack and pinion type of steering gearbox, because it
  1.     Improves steering comfort when steering wheel is turned to effect small changes in the direction of forward motion
  2.     Allows the steering wheel to be turned by a greater amount when steering
  3.     Makes the steering more responsive
  4.     Reduces the amount of kickback for large steering angles
Answer: Option A
Explanation :
Question 6. The size of engine cylinder is referred in terms of its
  1.     Diameter and bore
  2.     Displacement and efficiency
  3.     Bore and stroke
  4.     Bore and length
Answer: Option C
Explanation :
Question 7. The basic part of the engine, to which the other engine parts are attached or assembled is the
  1.     Cylinder head
  2.     Crankshaft
  3.     Cylinder block
  4.     Oil pan
Answer: Option C
Explanation :
Question 8. A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. the swept volume of one cylinder is
  1.     400 cm³
  2.     600 cm³
  3.     1200 cm³
  4.     2400 cm³
Answer: Option B
Explanation :
Question 9. The discharged lead acid battery has on its plates
  1.     Lead peroxide (PbO₂)
  2.     Spongy lead (Pb)
  3.     Lead sulphate (PbSO₄)
  4.     Sulphuric acid (H₂SO₄)
Answer: Option C
Explanation :
Question 10. Which of the following bulb in a car will have the least wattage?
  1.     Head light bulb
  2.     Stop light bulb
  3.     Parking light bulb
  4.     Ignition warning bulb
Answer: Option D
Explanation :
Question 11. The commonly used antifreeze solution in automobiles is
  1.     Carbon disulphide
  2.     Ethylene glycol
  3.     Ammonium chloride
  4.     Freon-12
Answer: Option B
Explanation :
Question 12. A traction control system (tcs) in automobiles controls the
  1.     Vibrations on the steering wheel
  2.     Engine power during acceleration
  3.     Torque that is transmitted by the tyres to the road surface
  4.     Stopping distance in case of emergency
Answer: Option C
Explanation :
Question 13. The brake pedal during abs operation
  1.     Is pushed upward forcefully
  2.     Pedal stroke becomes longer
  3.     Transmits slight kickback to the driver's foot
  4.     All of the above
Answer: Option C
Explanation :
Question 14. A clutch is usually designed to transmit maximum torque which is
  1.     Equal to the maximum engine torque
  2.     80% of the maximum engine torque
  3.     150% of the maximum engine torque
  4.     None of these
Answer: Option C
Explanation :
Question 15. The antiknock property of compression ignition engine fuel can be improved by adding
  1.     Tetraethyl lead
  2.     Trimethyl pentane
  3.     Amyl nitrate
  4.     Hexadecane
Answer: Option C
Explanation :
Question 16. The compression ratio of a petrol engine is nearly
  1.     4:1
  2.     8:1
  3.     15:1
  4.     20:1
Answer: Option B
Explanation :
Question 17. The painting of automobiles is done to
  1.     Prevent rust from growing on the body
  2.     Improve its external appearance
  3.     Retain the characteristics of steel for long
  4.     All of these
Answer: Option D
Explanation :
Question 18. Odometer is an instrument used for measurement of
  1.     Power
  2.     Fuel consumption
  3.     Engine r.p.m.
  4.     Distance
Answer: Option D
Explanation :
Question 19. The brake warning light warns the driver of
  1.     Water in the master cylinder
  2.     Air in the hydraulic system
  3.     Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
  4.     Power brake failure
Answer: Option C
Explanation :
Question 20. The brake warning light warns the driver of
  1.     Water in the master cylinder
  2.     Air in the hydraulic system
  3.     Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
  4.     Power brake failure
Answer: Option C
Explanation :