Areas Mcqs Questions MCQs


areas mcqs Questions

Total Questions : 1325

Page 1 of 67 pages
Question 1.  a cistern 6 m long and 4 m wide contains water up to a breadth of 1 m 25 cm. find the total area of the wet surface.
  1.    41 m square
  2.    44 m square
  3.    46 m square
  4.    49 m square
Answer: Option D
Explanation :
Question 2.  the diagonal of the floor of a rectangular closet is 7 1/2 feet. the shorter side of the closet is 4 1/2 feet. what is the area of the closet in square feet ?
  1.    26 sq. ft
  2.    27 sq. ft
  3.    28 sq. ft
  4.    29 sq. ft
Answer: Option B
Explanation :
Question 3.  find the circumference and area of radius 7 cm.
  1.    154 cm² 
  2.    157 cm² 
  3.    163 cm² 
  4.    167 cm² 
Answer: Option A
Explanation :
Question 4.  the ratio of areas of two wheels is 25 : 49. find the ratio of their radii.
  1.    5 : 7
  2.    4 : 9
  3.    3 : 2
  4.    2 : 7
Answer: Option A
Explanation :
Question 5.  a piece of wire in the form of rectangle 40 cm long and 26 cm wide is again bent to form a circle. find the radius of the circle.
  1.    18 cm
  2.    19 cm
  3.    20 cm
  4.    21 cm
Answer: Option D
Explanation :
Question 6.  the length of a rectangle is 12 cm and its width is 5 cm smaller. the area of the rectangle is
  1.    84 cm²
  2.    87 cm²
  3.    91 cm²
  4.    96 cm²
Answer: Option A
Explanation :
Question 7.  a rectangle has the length of 12 cm and the width 3 times smaller. its area is-
  1.    42 cm²
  2.    48 cm²
  3.    53 cm²
  4.    57 cm²
Answer: Option B
Explanation :
Question 8.  rectangle abcd has a length of 8 cm and a width of 6 cm. what is the total area of the blue rectangles?
  1.    1 cm²
  2.    2 cm²
  3.    3 cm²
  4.    4 cm²
Answer: Option C
Explanation :
Question 9.  find the area of a parallelogram with a base of 12 centimeters and a height of 5 centimeters.
  1.    10 cm²
  2.    20 cm²
  3.    40 cm²
  4.    60 cm²
Answer: Option D
Explanation :
Question 10.  the area of a square is 9 square centimeters. how long is one side?
  1.    3 cm²
  2.    9 cm²
  3.    18 cm²
  4.    27 cm²
Answer: Option B
Explanation :
Question 11.  the perimeter of one face of a cube is 20 cm. its volume will be:
  1.     125 cm cube
  2.    140 cm cube
  3.    150 cm cube
  4.    165 cm cube
Answer: Option A
Explanation :
Question 12.  one side of rectangular field is 15 meter and one of its diagonals is 17 meter. then find the area of the field.
  1.    120 m²
  2.    122 m²
  3.    124 m²
  4.    126 m²
Answer: Option D
Explanation :
Question 13.  the area of a rectangle is 460 square metres. if the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the rectangular field ?
  1.    18 m
  2.    19 m
  3.    20 m
  4.    21 m
Answer: Option C
Explanation :
Question 14.  the perimeters of two squares are 40 cm and 32 cm. find the perimeter of a third square whose area is equal to the difference of the areas of the two squares
  1.    21 cm
  2.    22 cm
  3.    23 cm
  4.    24 cm
Answer: Option D
Explanation :
Question 15.  what will be the cost of gardening 1 meter boundary around a rectangular plot having perimeter of 340 meters at the rate of rs. 10 per square meter ?
  1.    Rs. 3400
  2.    Rs. 3410
  3.    Rs. 3420
  4.    Rs. 3440
Answer: Option D
Explanation :
Question 16.  the base of a triangle is 15 cm and height is 12 cm. the height of another triangle of double the area having the base 20 cm is :
  1.    11 cm
  2.    18 cm
  3.    22 cm
  4.    29 cm
Answer: Option B
Explanation :
Question 17.  the difference of the areas of two squares drawn on two line segments in 32 sq. cm. find the length of the greater line segment if one is longer than the other by 2 cm.
  1.    4 cm
  2.    5 cm
  3.    6 cm
  4.    7 cm
Answer: Option D
Explanation :
Question 18.  what is the cost of painting a hall whose area is 720 sq metre, if the rate of painting is 725 per square metre ?
  1.    14000
  2.    18000
  3.    20000
  4.    24000
Answer: Option B
Explanation :
Question 19.  the area of a rectangle is five times the area of a square.the length of the rectangle is 400 ft and breadth is 1/4 of the side of the square. what is the side of the square ?
  1.    5 ft
  2.    15 ft
  3.    20 ft
  4.    25 ft
Answer: Option C
Explanation :
Question 20.  the surface area of a sphere is same as the curved surface area of a right circular cylinder whose height and diameter are 12 cm each. the radius of the sphere is:
  1.    8 cm
  2.    4 cm
  3.    10 cm
  4.    6 cm
Answer: Option D
Explanation :