Area Questions MCQs


area Questions

Total Questions : 253

Page 1 of 13 pages
Question 1. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:
  1.    15360 m2
  2.    153600 m2
  3.    30720 m2
  4.    307200 m2
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 2. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?
  1.    16 cm
  2.    18 cm
  3.    24 cm
  4.    Data inadequate
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 3. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:
  1.    2%
  2.    2.02%
  3.    4%
  4.    4.04%
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 4. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:
  1.    40%
  2.    42%
  3.    44%
  4.    46%
Answer: Option C
Question 5. A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?
  1.    2.91 m
  2.    3 m
  3.    5.82 m
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 6. The diagonal of the floor of a rectangular closet is $$7\frac{1}{2}$$ feet. The shorter side of the closet is $$4\frac{1}{2}$$ feet. What is the area of the closet in square feet?
  1.    $$5\frac{1}{4}$$ sq. ft.
  2.    $$13\frac{1}{2}$$ sq. ft.
  3.    27 sq. ft.
  4.    37 sq. ft.
Answer: Option C
Question 7. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:
  1.    10%
  2.    10.08%
  3.    20%
  4.    28%
Answer: Option D
Question 8. A man walked diagonally across a square lot. Approximately, what was the percent saved by not walking along the edges?
  1.    20%
  2.    24%
  3.    30%
  4.    33%
Answer: Option C
Question 9. What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15 m 17 cm long and 9 m 2 cm broad?
  1.    814
  2.    820
  3.    840
  4.    844
Answer: Option A
Question 10. The diagonal of a rectangle is $$\sqrt {41} $$ cm and its area is 20 sq. cm. The perimeter of the rectangle must be:
  1.    9 cm
  2.    18 cm
  3.    20 cm
  4.    41 cm
Answer: Option B
Question 11. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:
  1.    1520 m2
  2.    2420 m2
  3.    2480 m2
  4.    2520 m2
  5.    None of these
Answer: Option D
Question 12. The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the percentage change in area?
  1.    25% increase
  2.    50% increase
  3.    50% decrease
  4.    75% decrease
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 13. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot @ 26.50 per metre is Rs. 5300, what is the length of the plot in metres?
  1.    40m
  2.    50m
  3.    120m
  4.    Data inadequate
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 14. A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required?
  1.    34
  2.    40
  3.    68
  4.    88
Answer: Option D
Question 15. A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq. m, is:
  1.    Rs. 456
  2.    Rs. 458
  3.    Rs. 558
  4.    Rs. 568
Answer: Option C
Question 16. The length of a room is 5.5 m and width is 3.75 m. Find the cost of paving the floor by slabs at the rate of Rs. 800 per square metre.
  1.    Rs. 15000
  2.    Rs. 15500
  3.    Rs. 15600
  4.    Rs. 16500
Answer: Option D
Question 17. An artist has completed one-fourth of a rectangular oil painting. When he paint another 100 square centimetres of the painting, he would complete three-quarters of the painting. If the height of the oil painting is 10 cm, determine the length (in cm) of the oil panting.
  1.    10 cm
  2.    15 cm
  3.    20 cm
  4.    25 cm
Answer: Option C
Question 18. The length of a rectangle is increased by 60%. By what percent would the width have to be decreased so as to maintain the same area ?
  1.    $$37\frac{1}{2}\% $$
  2.    $$60\% $$
  3.    $$75\% $$
  4.    $$120\% $$
Answer: Option A
Question 19. The following squares represent the monthly income of two families
If the monthly income of family A is Rs. 40000, the monthly income of family B is ?
  1.    Rs. 50000
  2.    Rs. 60000
  3.    Rs. 90000
  4.    Rs. 120000
Answer: Option C
Question 20. What will be the length of the diagonal of that square plot whose area is equal to the area of a rectangular plot of length 45 metres and breadth 40 metres ?
  1.    45.5 metres
  2.    60 metres
  3.    75 metres
  4.    Data inadequate
  5.    None of these
Answer: Option B