Lakshya Education MCQs

Question:

Hemant sold 10 sarees for a total profit of Rs. 460 and 12 sarees for a total profit of Rs. 144. At what profit per saree should he sell the remaining 20 sarees so that he gets an average profit of Rs. 18 per sarees?

Options:
A.Rs 7.40
B.Rs 7.60
C.Rs 7.80
D.Rs 8.00
E.None of these
Answer: Option B
 -    Total profit required = Rs.(42 x 18) = Rs.756

  Profit on 22 sarees = Rs. (460 + 144) = Rs. 604

  Profit on 20 sarees = Rs. (756 – 604) = Rs. 152
 
  Average profit on these sarees = Rs.(152/20) = Rs. 7.60

Submit Answer & Explaination

Earn Reward Points by submitting Detailed Explaination for this Question

More Questions on This Topic :

Question 1.

Ranjan purchased 120 tables at price of Rs. 110 per table. He sold 30 tables at a profit of Rs. 12 per table and 75 tables at profit of Rs. 14 per tables. The remaining tables were sold at a loss of Rs. 7 per table. What is the average profit per table?

Options:
  1.    Rs 10.04
  2.    Rs 10.875
  3.    Rs 12.80
  4.    Rs 12.875
  5.    None of these
Answer: Option B
 -    Total C.P = Rs. (120 x  110) =Rs. 13200.

  Total S.P = Rs.[(30 x 110 + 30 x 12) + (75 x 110 + 75 x 14) + (15 x 110 - 15 x 7)

                  =Rs..14505
 
  Average profit = Rs. (14505 – 13200) /120

  = Rs. 1305/120

  = 10.875
Question 2.

A house and shop were sold for Rs. 1 lakh each. In this transaction the house sell resulted into 20% loss whereas the shop sell resulted into 20% of profit. The entire transaction resulted in:

Options:
  1.    no loss no gain
  2.    loss of Rs. 1/12 lakh
  3.    loss of Rs. 1/18 lakh
  4.    gain of Rs.1/24 lakh
  5.    None of these
Answer: Option B
 -    Total S.P = Rs. 2 lakh.

  C.P of house = Rs. (100/80 x 1)lakh = Rs 5/4 lakh

  C.P of shop = Rs. (100/120 x 1)lakh = Rs. 5/6 lakh

  Total C.P = Rs. (5/4 + 5/6)lakh = Rs. 25/12 lakh
 
   ∴ loss = Rs.(25/12 – 2)lakh = Rs. 1/12 lakh.
Question 3.

A man sells two commodities for Rs. 4000 each. neither loosing nor gaining in the deal. If he sold one commodity at a gain of 25%, the other commodity sold at a loss of:

Options:
  1.    16 2/3 %
  2.    18 2/3%
  3.    25%
  4.    32%
  5.    None of these
Answer: Option A
 -    Total S.P = 8000 Rs. and Total C.P = 8000 Rs.

  S.P. of Ist commodity = Rs. 4000. Gain on it = 25%

  C.P of Ist commodity = Rs. (100/125 x 4000) = Rs.3200

  C.P of 2nd commodity = Rs, (8000 – 3200) = Rs. 4800.

  S.P of 2nd commodity = 4000.

  ∴loss on 2nd commodity = (800/4800 x 100)% = 16 2/3%
Question 4.

Sanket purchased 20 dozen notebook at Rs. 48 per dozen. He sold 8 dozen at 10% profit and remaining 12 dozen with 20% profit. What is his profit percentage in the transaction?

Options:
  1.    7.68
  2.    15
  3.    16
  4.    19.2
  5.    None of these
Answer: Option C
 -    C.P of 20 dozen = Rs.(48 x 20) = Rs.960

  C.P of 8 dozen = Rs. (48 x8) = Rs. 384.

  C.P of 12 dozen =Rs. (960 – 384) = Rs. 576

  Total S.P = Rs. (110/100 x 384 +120/100 x 576) = Rs.1113.60

      ∴ Profit % = (153.60/960 x 100)% =16%
Question 5.

A man purchased sugar worth Rs. 400. He sold 3/4 at a loss of 10% and the reminder at a gain of 10%. On the whole he gets:

Options:
  1.    loss of 5%
  2.    a gain of 5.5%
  3.    a loss of 5 1/19%
  4.    a loss of 5 5/19%
  5.    None of these
Answer: Option A
 -    C.P of 3/4th = Rs. (3/4 x 400) = Rs. 300,

  C.P of 1/4th = Rs. 100

  ∴ Total S.P = (90% of Rs. 300 + 110% of Rs. 100) = Rs. 380
 
                    Loss = (20/400 x 100)% = 5%
Question 6.

A property dealer sells a house for Rs.6,30,000 and in the bargain makes a profit of 5% .Had he sold it for Rs.5,00,000 then what percentage of loss or gain he would have made?

Options:
  1.    2 1/4% gain
  2.    10% loss
  3.    12 1/2% loss
  4.    16 2/3% loss
  5.    None of these
Answer: Option D
 -    C.P. = Rs(100/105 x 630000) = Rs. 6,00,000

  Required loss% = (100000/600000 x 100)%  = 16 (2/3)%