Lakshya Education MCQs

Question: Which of the following, if true, could be proponents of the plan above most appropriately cite as a piece of evidence for the soundness of their plan?

 
Options:
A.An effective high-speed ground-transportation system would require major repairs to many highways and mass-transit improvements.
B.One-half of all departing flights in the nation’s busiest airport head for a destination in a major city 225 miles away.
C.The majority of travelers departing from rural airports are flying to destinations in cities over 600 miles away.
D.Many new airports are being built in areas that are presently served by high-speed ground-transportation systems.
E.A large proportion of air travelers are vacationers who are taking long-distance flights.
Answer: Option B
: B

Option: (b)
The plan proposes that high-speed ground transportation would be a less expensive solution to airport congestion than would airport expansion. B indicates that between the cities to be served by the plan there is substantial air travel to which ground transportation would represent an alternative. Therefore, B is the best answer.

No other choice could be cited appropriately. A and D both provide some evidence against the plan. A by emphasizing the likely costs of providing high-speed ground transportation is not by itself a solution to airport
congestion.

D by indicating that such an alternative is not by itself a solution to airport congestion.
C and E say that there are many travelers for whom the proposed system would actually provide no alternative.

Submit Answer & Explaination

Earn Reward Points by submitting Detailed Explaination for this Question

More Questions on This Topic :

Question 1. Which of the following can be correctly inferred from the statements above?
  1.    Individuals who are underweight do not run any risk of developing high levels of cholesterol in the bloodstream.
  2.    Individuals who do not exercise regularly have a high risk of developing high levels of cholesterol in the bloodstream late in life.
  3.    Exercise and weight reduction are the most effective methods of lowering bloodstream cholesterol levels in humans.
  4.    A program of regular exercise and weight reduction lowers cholesterol levels in the bloodstream of some individuals.
  5.    Only regular exercise is necessary to decrease cholesterol levels in the bloodstream of individuals of average weight.
Answer: Option D
: D

Option: (d)
Premises are: 1.Increase in HDL lowers cholesterol. 2. Levels of HDL of some individuals are increased by regular exercise and weight reduction.
Inference should support BOTH the premises. This option supports both the premises
Question 2. Directions for questions 1-5: Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way

Federer's fifth grand slam win prompted a reporter to ask whether he was the best ever. Federer is certainly not lacking in confidence, but he wasn't about to proclaim himself the best ever. "The best player of this generation, yes", he said, "But nowhere close to ever. Just look at the records that some guys have. I'm a minnow".________________________
  1.    His win against Agassi, a genius from the previous generation, contradicts that.
  2.    Sampras, the king of an earlier generation, was as humble.
  3.    He is more than a minnow to his contemporaries.
  4.    The difference between 'the best of this generation' and 'the best ever' is a matter of perception.
Answer: Option C
: C

Option (c) The passage is written to show great Federer’s achievements are and how modest he is. The answer option concludes the paragraph by stating that – his contemporaries rate him much greater than Federer’s own modest assessment of himself.Options 1 and 2 are thus easily eliminated. Though useful in continuing the passage they do not close the paragraph. Rather than leaving it to the reader to decide about Federer (option (d), which then gets eliminated) option (c) brings the paragraph to a close in keeping with its purpose. Hence, the correct answer is option (c).
Question 3. Directions for questions 1-5: Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way

Thus the end of knowledge and the closing of the frontier that it symbolizes is not a looming crisis at all, but merely one of many embarrassing fits of hubris in civilization's long industry. In the end, it will pass away and be forgotten. Ours is not the first generation to struggle to understand the organizational laws of the frontier, deceive itself that it has succeeded, and go to its grave having failed.______________________
  1.    One would be wise to be humble.
  2.    But we might be the first generation to actually reach the frontier
  3.    But we might be the first generation to deal with the crisis.
  4.    However, this time the success is not illusory.
Answer: Option A
: A

Option (a) The passage talks about the ‘hubris’ (exaggerated pride or self-confidence) of civilization.All options other than option (a) are in line with this hubris. But the passage also talks about how the civilization ‘deceives’ itself. Hence purpose of the paragraph is to put this self deception in perspective. Option (a) fulfils this purpose by asking one to show humility as ‘ours is not the first generation’. The other options are partial and hence eliminated. Hence, the correct answer is option (a)
Question 4. Directions for questions 11-15: Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way

Age has a curvilinear relationship with the exploitation of opportunity. Initially, age will increase the likelihood that a person will exploit an entrepreneurial opportunity because people gather much of the knowledge necessary to exploit opportunities over the course of their lives, and because age provides credibility in transmitting that information to others. However, as people become older, their willingness to bear risks declines, their opportunity costs rise, and they become less receptive to new information._______________________________________
  1.    As a result, people transmit more information rather than experiment with new ideas as they reach an advanced age.
  2.    As a result, people are reluctant to experiment with new ideas as they reach an advanced age.
  3.    As a result, only people with lower opportunity costs exploit opportunity when they reach an advanced age.
  4.    As a result, people become reluctant to exploit entrepreneurial opportunities when they reach an advanced age.
  5.    A large proportion of air travelers are vacationers who are taking long-distance flights.
Answer: Option D
: D

Option (d) The relationship between a person’s age and his likelihood of exploiting new opportunities is presented in the passage. When people gain more knowledge and experience they try to exploit new opportunities. However, as they grow even older they try to avoid risks and become less receptive to new ideas. Hence at an advanced age, a person becomes reluctant to exploit new opportunities as he wants to avoid risks. Option (b) can be eliminated as it categorically states that they are reluctant to ‘experiment with new ideas’. Since the context is of ‘entrepreneurial opportunity’ option (d) becomes better as the concluding line. Option (a) can be ruled out because the focus of the passage is on exploitation of opportunity whereas this option talks of ‘transmit more information’ and ‘experiment with new ideas’. Option (c) says people with lower opportunity cost exploit opportunity when they became old whereas the passage says that ‘as people become older ……. lessreceptive to new information’.
Question 5. Directions for questions 11-15: Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way

I am sometimes attacked for imposing 'rules‘. Nothing could be further from the truth. I hate rules. All I do is report on how consumers react to different stimuli. I may say to a copywriter, Research shows that commercials with celebrities are below average in persuading people to buy products. Are you sure you want to use a celebrity? “Call that a rule? Or I may say to an art director, Research suggests that if you set the copy in black type on a white background, more people will read it than if you set it in white type on a black background.”_________________
  1.    Guidance based on applied research can hardly qualify as ‘rules’.
  2.    Thus, all my so called ‘rules’ are rooted in applied research.
  3.    A suggestion perhaps, but scarcely a rule.
  4.    Such principles are unavoidable if one wants to be systematic about consumer behaviour.
  5.    A large proportion of air travelers are vacationers who are taking long-distance flights.
Answer: Option C
: C

Option (c) The author tries to defend himself by saying that he never imposes rules. He gives as a couple of examples of his suggestions and questions whether a person would call it a ‘rule’. As the passage is defensive in tone option (c) is the most appropriate which says that he gives only suggestions.
Question 6. Directions for questions 11-15: Each of the following questions has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way

Relations between the factory and the dealer are distant and usually strained as the factory tries to force cars on the dealers to smooth out production. Relations between the dealer and the customer are equally strained because dealers continuously adjust prices - make deals - to adjust demand with supply while maximizing profits. This becomes a system marked by a lack of long-term commitment on either side, which maximize feelings of mistrust. In order to maximize their bargaining positions, everyone holds back information - the dealer about the product and the consumer about his true desires._________________________________
  1.    As a result, ‘deal making’ becomes rampant, without concern for customer satisfaction.
  2.    As a result, inefficiencies creep into the supply chain.
  3.    As a result, everyone treats the other as an adversary, rather than as an ally.
  4.    As a result, everyone loses in the long run.
  5.    A large proportion of air travelers are vacationers who are taking long-distance flights.
Answer: Option D
: D

Option (d) The passage explains the kind of differences that exist between the components in the supply chain, (ie. production to distribution to consumer). The nature of the differences result in a system lacking commitment on the part of the components, and lacking transparency. The para is best closed with the option that points to the logical result of such a situation - that is provided in option (d), 'everyone loses in the long run'. Option (a) is inappropriate since, in 'deal-making', the customer would have his own satisfaction in mind. Option (b) brings in circumstances that would follow in continuation. Option (c) brings in a thought contrary to the tone of the paragraph

Check all Questions in this Topic : Click HERE